neděle 22. prosince 2013

Zápisky nejen z posilovny 23-12-2013: Čas vánoc

Nastal čas vánoc a jako každoročně čas, kdy si lidé kupují dárky, více na sebe myslí a tráví spolu větší množství času než je během roku možné. Navíc dochází i k rekapitulaci toho všeho, co se během uplynulého roku událo. Často vzpomínáme na věci příjemné ale i nepříjemné. Vytyčujeme si nové cíle do dalšího roku či dalších let. Ale to podstatné o čem jsou vánoce je, že se na chvíli zastavíme nebo alespoň zpomalíme své tempo a napětí. Není to snadné, ale je to potřeba. Bylo by skvělé, kdyby k tomu docházelo častěji, ale teď je ten správný čas se o to alespoň pokusit.


Dnešní doba je opravdu hektická a materiální. Hmatatelný svět daleko převyšuje věci jako jsou vlídná slova či milé pohlazení úsměvem. Lidé se k sobě chovají mnohdy hulvátsky, i když jde o absolutní prkotiny. Máme se dobře, můžeme si koupi nespočet věcí, o kterých se nám dříve ani nesnilo, které nás však uspokojí jen dočasně. Ale to o čem je život si prostě koupit nemůžeme. Je to charakter, jsou to naše myšlenky a činy, které definují naši osobnost a musí vycházet z nás. A ať se nám to líbí či nikoliv, charaktery a osobnosti některých lidí pokulhávají a to je to co dnešní doba přináší jako negativum. Kdysi jsem četl článek v novinách, měl ho v té době vystřižený a uložený pod sklem svého pracovního stolu v kanceláři. Pak ho měl dlouhá léta založený ve svých osobních věcech ve skříni. Byl o starém indiánovi, který komentoval současné dění, ať už z pohledu byznysu či ekologie vůči naší planetě. Shrnutí na konci však bylo nejvýstižnější, pravil v něm: „Kdy už si konečně lidé uvědomí, že ne všechno se dá koupit či nahradit penězi.“ Jinými slovy, co budeme dělat, až na Zemi už nic nezbude a budeme mít jen naducané peněženky a plné účty v bankách? Budeme pak už opravdu spokojený? Vždyť život se skládá z maličkostí, které nás potěší a nebo potěší naše okolí...

Ale dost už apelování směrem k lepším charakterům a osobnostem. Vánoce jsou také obdobím, kdy vzpomínáme i na své blízké, kteří tady s námi už nejsou. Alespoň v té dimenzi, ve které se nacházíme. Čas každého z nás je vymezený. Ať už někdo žije kratší dobu a někdo delší čas, nedá se to jen měřit na dny, týdny, měsíce a roky. Je to o tom, co člověk prožije, jak je šťastný a spokojený, co prospěšného vykonal pro sebe, svou rodinu, přátele, své okolí a další lidi. Někdo ani kdyby žil tisíce let, nemá co nabídnout a naopak někdo i za krátký čas stihne vykonat nespočet prospěšných věcí. Chtěl bych právě teď a tady vzpomenout na všechny skvělé lidi z našeho blízkého okolí, kteří si právě tuto milou vzpomínku zaslouží. Přidejme se a zapalme za každého jednu svíčku.

Přeji vám všem krásné a pohodové vánoce:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat