neděle 15. března 2015

Zdravá záda v Nymburce

Po necelém roce jsem opět zavítal do Městské knihovny Nymburk. Ve středu 11.3.2015  okolo 15 té hodiny se sešlo asi padesát lidí v dětském oddělení této knihovny. S touto přednáškou jsem podnikl "turné" po středočeských a jihočeských knihovnách během uplynulých 14 ti měsíců. Nyní byla v novém "kabátě", jakoby čekajíc na větší obecenstvo, které sem přišlo, možná na rozřešení příčiny jejich bolavých zad.


V úvodu jsem položil několik zajímavých kvízových otázek o stavu nemocnosti naší populace se zády a s pohybovou soustavou. Ukázal několik fotografií lidí, kteří měli bolesti zad plynoucí ze špatného držení těla a svalových dysbalancí. Poté jsme přešli k praktické části přednášky, na níž se měli podílet i někteří příchozí. Po jejich krátkém představení se mohlo přejít k samotnému testování, které bylo nakonec i zábavné a k němuž se přidali i někteří sedící v hledišti.


V dalších částech interaktivní přednášky následoval "balíček" protahovacích cviků v sedě, ve stoje ale i v leže s minimem cvičebních pomůcek, tak aby byly cviky proveditelné kdekoliv a kdykoliv. A tak se nás nakonec protahovala většina.


Poté jsem lidem z Nymburka a jeho okolí ukázal sestavu automasážních cviků na kouli a válci z velmi tvrdého, ale zároveň lehkého materiálu podobnému polystyrenu. Bohužel nebyl prostor, aby si mohli účastníci okusit, jaké pocity nastanou při "projížďce" svalů lýtek a stehen po tomto úžasném válci.


Na závěr jsem představil novou cvičebně-terapeutickou pomůcku smovey (dva vibrační kruhy), se kterou se nechá jak cvičit, tak i zároveň masírovat ztuhlé svaly, více informací naleznete na našem webu www.vibracnikruhy.cz


Pro velkou účast a zájem jsme se dohodli uspořádat další přednášku již v září tohoto roku. Nahlédneme při ní i trochu do anatomie lidského těla, abychom byli schopni pochopit souvislosti, jak funguje či nefunguje naše pohybová soustava a zaměříme se více na konkrétní problematické oblasti našich zad a šíje. Do té doby ještě připravím instruktážní video, jak protahovat nejčastěji přetěžované svaly v lidském těle. Na stránkách knihovny bude k dispozici odkaz na toto video. Těším se již dnes na příští setkání v této báječné knihovně:-)





Žádné komentáře:

Okomentovat