středa 9. dubna 2014

Zápisky nejen z posilovny 8-4-2014: Přednáška v historických prostorách Hradu Strakonice

 Včerejší přednáška o zdravých zádech se uskutečnila ve Šmidingerově knihovně, která sídlí v prostorách Hradu Strakonice. Gotický hrad s barokním zámkem se nachází přímo u soutoku řeky Otavy a Volyňky ve dvacetitřítisícových Strakonicích, malebném to jihočeském městě. Do přednáškového sálu, který byl historicky konírnou, nakonec dorazilo asi sedmnáct lidí.

Přednáška byla více interaktivní než ty předchozí, neboť jsem měl k dispozici dvě skvělé figurantky, Markétu a Alenu, které se nechaly ochotně testovat deseti základními testy než přišly na řadu dva náročnější, čelní a boční „prkno“, ve kterých vydržely úctyhodnou dobu, obě shodně v čelním prknu 2 minuty a v bočním po 1 minutě. Posluchači přednášky je odměnili silným potleskem.

Poté jsem předváděl několik protahovacích cviků do kanceláře, tak aby se předešlo přetížení šíje a zad z dlouhého sezení u PC. (Ještě před přednáškou jsem paní ředitelce knihovny uvolňoval tlakovou masáží přetíženou šíji, nemohla otáčet hlavou v plném rozsahu). Následovala ukázka několika posilovacích cviků s vlastním tělem na posílení hlubokých svalů, které tvoří oporu páteři při různých činnostech. Závěr přednášky pak patřil tzv. rolování a míčkování na pomůckách, které do jisté míry mohou nahradit masáž a slouží k ovolnění ztuhlého svalstva, zejména spoušťových bodů (zatuhlé uzlíky ve svalech) a myofascií (obaly svalů, který musí „klouzat“ po ostatních okolních tkáních).

Na závěr přednášky jsem rozdal papíry se souborem cviků na protahování do kanceláře. Doputovala ke mně i na rozloučenou jedna stará babička (odhadem mezi osmdesáti a devadesáti roky) a svěřila se mi, že dokud cvičila, cítila se fajn a pak na ní bylo znát, když přestala. A proto si vezměme ponaučení od této moudré ženy a nikdy nepřestávejme cvičit, jinak se nám budu hůře hýbat a také to pocítí nejen naše tělo, ale také i mysl.

Další přednáška „Zdravá záda“ se bude konat v knihovně v Nymburce dne 17.4.2014 v 17:00. Jste srdečně zváni, neboť každé město a jeho lidé vytvoří vždy novou a neopakovatelnou atmosféru:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat