pátek 18. dubna 2014

Zápisky nejen z posilovny 17-4-2014: Přednáška v Nymburce (evropském městě sportu 2014)

 Dne 17.4.2014 proběhla letos již v pořadí pátá přednáška "Zdravá záda" v prostorách dětského oddělení Nymburské knihovny. Po předchozích nezdarech se nám nakonec podařilo zprovoznit projektor, který zpočátku odmítal spolupracovat jak s iPadem tak i s notebookem. Počáteční problém tkvěl v tom, že firma Epson, od níž byl projektor v knihovně nainstalován, má speciální tlačítko pro vyhledávání zdrojového zařízení a pokud ho nezmáčknete, neděje se tak automaticky jako je na projektorech od jiných výrobců zvykem.

Technika se zprovoznila a vyčkávalo se na příchod posluchačů, kteří měli již nějaké zkušenosti s problémy se zády, jak se později ukázalo. V součtu dorazilo 6 lidí v poměru 50 na 50 v zastopení obou pohlaví plus dvě knihovnice. Mohlo se začít. Po předchozích zkušenostech, kdy na přednášky dorazilo většinou větší množství lidí, jsem byl mírně zklamán, ale mohlo to být zapříčiněno pěkným slunným počasím a faktem, že měly děti prázdniny a bylo před velikonocema.

Komorní atmosféra byla ve finále výhodou, neboť účastníci přednášky měli hodně specifické dotazy, a tak se rázem dětské oddělení knihovny proměnilo v domácí fitness. Názorné ukázky a zkoušky cviků, které měly uvolnit zatuhlé a přetěžované svaly se ukázaly jako hlavní devíza této přednášky. Troufám si říci, že byla nejvíce praktická, až mě mrzelo, že nemám patřičné vybavení s sebou, abych mohl předvádět více ještě účinnějších cviků.

Nakonec jsme se všichni přijemně zapotili včetně mě a celá akce byla smysluplnější než jsem si původně myslel. Chtěl bych tímto také poděkovat zejména knihovnici Marii Lebduškové za vytvoření velmi graficky zdařilého plakátu na propagaci této akce, dále za to, že poskytla svoje „tělo“ pro testování a demonstraci některých cviků a rovněž za fotodokumentaci, kterou střídavě porováděla s kolegyní, když zrovna nebyla testována. Těším se na další přednášku v útulném městě Nymburk, která by mohla proběhnout už na podzim.




Žádné komentáře:

Okomentovat